➭ Ditulis Oleh : 
TheMalaysianTimes
➭ Kategori :

TERKINI : Peraturan Tinted Spec JPJ 2024 Yang Dibenarkan

Dikeluarkan Pada : 
February 10, 2024

Tinted Spec JPJ merujuk kepada peraturan dan garis panduan penggunaan kaca atau filem berwarna pada kenderaan bermotor di Malaysia. Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) adalah pihak berkuasa yang menguatkuasakan peraturan ini, untuk memberi lebih fleksibiliti kepada pemilik kenderaan. Berikut adalah beberapa perkara utama mengenai peraturan tinted JPJ:

  • Cermin hadapan mesti mempunyai kadar transmisi cahaya tampak (VLT) sekurang-kurangnya 70%, dan tingkap sebelah pemandu kiri dan kanan mesti mempunyai VLT sekurang-kurangnya 50% .
  • Tingkap penumpang belakang dan cermin belakang boleh mempunyai VLT apa sahaja, asalkan kenderaan dilengkapi dengan cermin sisi .
  • Pemilik kenderaan yang ingin mempunyai VLT lebih rendah untuk cermin hadapan dan tingkap sebelah pemandu mesti memohon kepada JPJ dengan alasan kesihatan atau keselamatan yang sah .
  • Tempoh sah laku permohonan kaca berwarna berdasarkan keperluan kesihatan adalah 2 tahun, dan berdasarkan keperluan keselamatan untuk kenderaan milik kerajaan adalah 5 tahun .
  • Pemilik kenderaan yang tidak mematuhi peraturan tinted JPJ boleh didenda sehingga RM 2,000 atau dipenjara sehingga 6 bulan .

Apa Itu VLT?

VLT adalah singkatan daripada Visible Light Transmission, yang bermaksud kadar peratusan cahaya yang boleh menembusi tingkap kereta. Kadar VLT yang lebih rendah bermaksud tingkap kereta lebih gelap dan kurang cahaya yang boleh masuk. Peraturan JPJ mengenai VLT untuk tingkap kereta.

Warna Apa Boleh Buat Tinted?

Menurut laman sesawang utintkulai warna yang dibenarkan oleh peraturan JPJ untuk cermin gelap adalah NEUTRAL atau TRANSPAREN. Ini bermakna pemilik kenderaan tidak boleh menggunakan sebarang warna atau reflektif yang boleh mengganggu pemandu lain di jalan raya. Warna yang tidak dibenarkan termasuklah merah, biru, hijau, kuning, ungu, dan sebagainya.

Anda boleh memasang kaca gelap pada cermin hadapan kereta anda, tetapi anda perlu mematuhi peraturan JPJ yang telah ditetapkan. Seperti yang saya sebutkan sebelum ini, cermin hadapan kereta anda mesti mempunyai kadar VLT sekurang-kurangnya 70%, dan warna kaca gelap yang dibenarkan adalah neutral atau transparen.

Boleh Ke Kalau Nak Gelap?

Jika anda ingin mempunyai VLT lebih rendah untuk cermin hadapan kereta anda, anda perlu memohon kepada JPJ dengan alasan kesihatan atau keselamatan yang sah. Anda juga perlu menyertakan dokumen sokongan seperti surat doktor atau pengesahan daripada pihak berkuasa yang berkaitan. Permohonan kaca gelap berdasarkan keperluan kesihatan hanya sah selama 2 tahun, dan anda perlu memperbaharui permohonan anda selepas tempoh itu.

Untuk dapatkan kemaskini harian berkaitan bantuan anda boleh join group whatsapp kami di pautan berikut Info Bantuan Malaysia, group ini terhad sahaja disebabkan whatsapps ada kuota limit members.

Sumber Asal : JPJ Malaysia

™Trademark ©Copyright 2023 All rights reserved
APDM | eOperasi | ePerolehan | Whatsapp Group
Privacy Policy | Terms & Conditions | Cookies ConsentContact Us
Disclaimer: Legal information is not legal advice, read the disclaimer.