➭ Ditulis Oleh : 
TheMalaysianTimes
➭ Kategori :

Permohonan Bantuan Tunai RM500 Sebulan BWE Kini Dibuka Untuk Warganegara

Dikeluarkan Pada : 
February 9, 2024

Bantuan RM500 sebulan akan diteruskan pada 2024 bagi meringankan beban golongan mahir dan memerlukan. Untuk makluman anda, satu inisiatif khas BWE dalam bentuk bantuan kewangan ditujukan kepada golongan yang memerlukan.

Ikuti penjelasan kami dibawah berkenaan bantuan tunai ini.

PROGRAM BANTUAN BWE RM500 sebulan

Kerajaan melalui Jabatan Kebajikan Masyarakat memperkenalkan insentif dikenali sebagai BWE. Program ini adalah bantuan kewangan di bawah Bajet 2024.

bantuan bwe rm500

Pelaksanaan program bantuan khas ini diuruskan sepenuhnya oleh JKM bagi sesi 2024. Melalui bantuan khas ini, ia dapat membantu mengurangkan beban golongan berkemahiran untuk terus bertahan dan hidup dengan baik dalam masyarakat.

KADAR BANTUAN BWE PADA 2024

Calon yang layak akan menerima insentif RM500 sebulan. Pembayaran akan dibuat secara automatik kepada penerima setiap bulan dan jumlah tersebut boleh digunakan untuk menampung perbelanjaan sara hidup.

Mereka yang memenuhi kriteria kelayakan boleh memohon untuk sesi tahun ini. Pelaksanaan program bantuan JKM tertumpu kepada usaha membantu rakyat Malaysia khususnya golongan miskin dan miskin tegar.

SYARAT KELAYAKAN UNTUK MEMOHON BANTUAN

Beberapa kriteria kelayakan asas untuk permohonan Bantuan Warga Emas telah ditetapkan seperti berikut:

Terbuka kepada warganegara Malaysia sahaja
Calon berumur 60 tahun ke atas
Kategori Status Warga Emas/Warga Tua
Pendapatan isi rumah berada di bawah garis kemiskinan (PGK), purata kemiskinan per kapita semasa atau purata kemiskinan isi rumah semasa
Pemohon tidak tinggal di mana-mana kemudahan yang dikendalikan oleh JKM
Tidak tinggal di pusat jagaan harian atau pusat yang menyediakan perkhidmatan percuma.

PANDUAN PENDAFTARAN DAN MINTA BANTUAN BWE

Jika anda, ahli keluarga atau rakan memenuhi kriteria kelayakan, anda boleh memohon faedah yang ditawarkan tahun ini. Panduan lengkap telah disediakan, sila layari laman utama https://manfaat.mof.gov.my/b2024/individu/bwe

MAKLUMAT LANJUT

Kerajaan perpaduan telah melancarkan lebih banyak kemudahan dan inisiatif khususnya dalam bentuk bantuan bagi meringankan beban rakyat yang terjejas. Sila semak senarai insentif bantuan yang tersedia tahun ini dan yang anda mungkin layak - LIHAT DI SINI untuk mendapatkan sumber lengkap.

™Trademark ©Copyright 2023 All rights reserved
APDM | eOperasi | ePerolehan | Whatsapp Group
Privacy Policy | Terms & Conditions | Cookies ConsentContact Us
Disclaimer: Legal information is not legal advice, read the disclaimer.